Schematherapie is een psychotherapie die is ontwikkeld om diepgewortelde patronen en overtuigingen die in de kindertijd zijn ontstaan te veranderen.

Het richt zich op denk- en gedragspatronen die zich herhalen in relaties en het dagelijks leven. Schematherapie beoogt om cliënten te helpen hun ongezonde schema’s (automatische patronen) te herkennen, begrijpen en veranderen. Dit kan leiden tot een vermindering van de psychologische klachten en een verbetering van de relaties en het functioneren in het dagelijks leven.

Bij welke mentale en/of fysieke klachten kan schematherapie helpen

Schematherapie kan helpen bij verschillende klachten, zoals:

  1. Emotionele instabiliteit en stemmingsstoornissen
  2. Angst- en paniekklachten
  3. Persoonlijkheidsproblematiek (zoals borderline, narcisme of vermijdende persoonlijkheidsstoornis)
  4. Chronische depressie
  5. Verslavingsproblemen
  6. Problemen in relaties (zoals bindingsangst, verlatingsangst of moeite met vertrouwen)
  7. Problemen met zelfbeeld en zelfwaardering
  8. Emotionele verwaarlozing in kindertijd en/of jeugd
  9. Trauma-gerelateerde klachten

Een schematherapeut kan helpen bij het in kaart brengen van de onderliggende patronen en behoeften die ten grondslag liggen aan deze klachten en kan concrete handvatten en oefeningen aanreiken om deze te doorbreken.

Wil je in contact komen met een zorgbehandelaar die schematherapie biedt, dat kan hier. Ben je geïnteresseerd in wat rouw en verlies therapie in houdt, hier kan je meer lezen. 

_Schematherapie Therapie-vergoed.nl

Elke vorm van therapie heeft andere voorwaarden wanneer het aankomt op mogelijke vergoeding. Meer informatie hierover kan je bespreken met jouw psycholoog, therapeut of counsellor. Ook op de website zorgwijzer kan je veel informatie vinden.