Psychotherapie is een vorm van behandeling die mensen helpt die psychische problemen of emotionele problemen ervaren.
Met gesprekstherapie wordt er gekeken naar huidige en vroegere problemen die angst veroorzaken of het welzijn beïnvloeden, te identificeren en aan te pakken. De doelen van psychotherapie kunnen zijn: het verbeteren van iemands algehele geestelijke gezondheid, het verminderen van symptomen van psychische aandoeningen, het verbeteren van persoonlijke relaties en sociaal functioneren, en het vergroten van zelfbewustzijn en persoonlijke groei.
Bij welke mentale en/of fysieke klachten kan psychotherapie helpen
Psychotherapie kan gebruikt worden bij een breed scala aan klachten, waaronder:
- Depressie en stemmingsstoornissen
- Angststoornissen, zoals paniekaanvallen en fobieën
- Trauma-gerelateerde stoornissen, zoals posttraumatische stressstoornis
- Persoonlijkheidsstoornissen
- Eetstoornissen, zoals anorexia en boulimia
- Verslavingen en problematisch middelengebruik
- Relatieproblemen
- Stress, burn-out en andere werkgerelateerde problemen
- Problemen met zelfbeeld en zelfacceptatie
- Levensfaseproblematiek, zoals midlife-crisis en pensioen
Het is belangrijk op te merken dat psychotherapie niet alleen kan worden gebruikt om te behandelen, maar ook om te helpen bij het voorkomen van psychische klachten.
Uiteraard biedt psychotherapie ook ondersteuning bij meerdere hulpvragen. Het profiel van de therapeut vertelt je in grote lijnen op welke gebieden hij/zij kan helpen. Klik hier op een therapeut of psycholoog bij jou in de buurt te zoeken. Wil je meer weten over andere therapievormen, dat kan hier. Of wellicht wil je meer weten over lichaamsgerichte therapie of psychosociale therapie.

Elke vorm van therapie heeft andere voorwaarden wanneer het aankomt op mogelijke vergoeding. Meer informatie hierover kan je bespreken met jouw psycholoog, therapeut of counsellor. Ook op de website zorgwijzer kan je veel informatie vinden.