Wat is onzekerheid en welke therapie helpt?
Onzekerheid of onzekerheidgevoelens maakt dat je over alles twijfelt. Onzekerheid is een heel normaal en menselijk gevoel. Het is goed om te weten dat iedereen wel eens onzeker is. Waar komt onzekerheid vandaag?
Onzekerheid kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren:
- Onbekendheid
- Verandering
- Geen tot weinig vertrouwen in jezelf
- Je bent opgegroeid in een omgeving die je onvoldoende steunde
- Je bent meer gericht op anderen dan op je zelf
- Je vind jezelf het niet waard
- etc.
Korte duur van onzekerheid is helemaal niet erg. Langdurige en continu gevoel van onzekerheid kan een negatieve invloed hebben op het welzijn van een persoon en kan zelfs leiden tot psychische klachten.
Men merkt bijvoorbeeld dat het moeilijk om zichzelf te vertrouwen, om beslissingen te nemen, risico’s te nemen of nieuwe dingen te proberen.
Er zijn echter ook manieren om met onzekerheid om te gaan. Maak de situatie je onzeker? Zorg dat je meer te weten kan komen over de situatie. Dit kan je helpen om de situatie beter te begrijpen en minder bang te zijn voor het onbekende. In andere gevallen kan het helpen om je te concentreren op de positieve aspecten van de situatie. Dit kan je helpen om een meer positieve kijk op de situatie te krijgen en minder gefocust te zijn op de negatieve aspecten. Of merk jij dat je onzeker wordt van de mensen om je heen? Hierin kan het je helpen om met deze personen te praten over je gevoelens van onzekerheid.
Zoals eerder gezegd ontstaat onzekerheid op manieren. Het is goed om hulp te zoeken bij een psycholoog, therapeut of counsellor. Die kan je helpen hierin inzichten te geven en daarbij de juiste handvatten te bieden.

Lees hier meer over de therapievormen die kunnen helpen bij onzekerheid

Vind hier jouw psycholoog, therapeut of counsellor met vergoeding in jouw stad
Elke vorm van therapie heeft andere voorwaarden wanneer het aankomt op mogelijke vergoeding. Meer informatie hierover kan je bespreken met jouw psycholoog, therapeut of counsellor. Ook op de website zorgwijzer kan je veel informatie vinden.