EMDR therapie staat voor EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing

EMDR therapie is een vorm van therapie die wordt gebruikt om psychologische trauma’s te behandelen. Vaak wordt EMDR therapie gebruikt bij mensen die last hebben van angst(en), fobiën, nare ervaringen, verwerken van verlies, depressie, of posttraumatische stressstoornis (PTSS).

EMDR therapie maakt gebruik van het stimuleren van bepaalde delen van de hersenen (zoals bijvoorbeeld oogbewegingen, tikjes, of geluiden) om het verwerken van traumatische herinneringen te bevorderen. Hierdoor kan de cliënt een nieuwe perspectief ontwikkelen op de traumatische gebeurtenis, waardoor de emotionele en psychologische impact wordt verminderd en de cliënt kan genezen van de psychologische schade van het trauma.

Hoe kan EMDR therapie helpen

EMDR-therapie kan helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen en het verminderen van de gevolgen van deze ervaringen, zoals angst, stress, depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Tijdens de therapie zal de therapeut je vragen om je te concentreren op de traumatische ervaring terwijl je tegelijkertijd wordt afgeleid door bijvoorbeeld oogbewegingen of geluiden. Dit kan leiden tot een vermindering van de intensiteit en emotionele impact van de herinnering en tot het creëren van nieuwe, minder intense associaties met de traumatische ervaring. Op deze manier kan EMDR-therapie helpen om de negatieve gevoelens, overtuigingen en gedragingen die verband houden met de traumatische ervaring te verminderen of te elimineren en een verbetering van het emotionele welzijn te bevorderen.

Bij welke mentale en/of fysieke klachten kan EMDR therapie helpen

EMDR therapie kan helpen bij verschillende soorten klachten, zoals:

 1. Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
 2. Angststoornissen
 3. Depressie
 4. Chronische pijn
 5. Slaapproblemen
 6. Eetstoornissen
 7. Fobieën
 8. Dwangstoornissen
 9. Verslavingen
 10. Negatief zelfbeeld
 11. Rouwproblemen
 12. Problemen met hechting

EMDR is een behandelingsmethode die werkt door trauma’s of nare ervaringen vanuit het verleden te verwerken. Door hieraan te werken, kan een vermindering van klachten en een verbetering in het algemeen welbevinden worden bereikt.

Wil je meer weten over counselling, hypnotherapie of teruggaan naar alle therapievormen klik dan hier. Wil je een EMDR therapeut bij jouw in de buurt zoeken? Klik hier

EMDR-therapie Therapie-Vergoed.nl

Elke vorm van therapie heeft andere voorwaarden wanneer het aankomt op mogelijke vergoeding. Meer informatie hierover kan je bespreken met jouw psycholoog, therapeut of counsellor. Ook op de website zorgwijzer kan je veel informatie vinden.