Counselling is een vorm van begeleiding waarbij een persoon, een professionele counsellor, met een cliënt werkt om emotionele, psychische en/of sociale problemen aan te pakken.

Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld ziekteverzuim, motivatieproblemen, angst, depressie, relatieproblemen, stress, enzovoort.

De counsellor ondersteunt de cliënt bij het vinden van oplossingen en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden om met deze problemen om te gaan. Het uiteindelijke doel van counselling is het verbeteren van het psychologische welzijn en de kwaliteit van leven van de cliënt.

Hoe kan counselling helpen

Counselling kan op verschillende manieren helpen. Een van de belangrijkste doelen is het bieden van ondersteuning en begeleiding bij persoonlijke of emotionele problemen. Dit kan variëren van het omgaan met angst en stress tot het aanpakken van relatieproblemen en het verbeteren van zelfvertrouwen en zelfbeeld.

Door te praten over problemen, kunnen cliënten nieuwe inzichten krijgen over zichzelf en hun situatie. Een counsellor kan helpen bij het identificeren van problematische denk- of gedragspatronen en kan strategieën bieden om deze patronen te doorbreken en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

Counselling kan ook helpen bij het oplossen van conflicten en het verbeteren van relaties met anderen. Door te communiceren en te leren hoe ze beter kunnen luisteren en begrijpen, kunnen cliënten meer verbondenheid en betere communicatie ervaren in hun relaties.

Over het algemeen is counselling bedoeld om mensen te helpen bij het bereiken van een betere geestelijke gezondheid en welzijn.

Bij welke mentale en/of fysieke klachten kan counselling helpen

Counselling kan helpen bij verschillende klachten, zoals angst, depressie, stress, relatieproblemen, rouwverwerking, en problemen op het gebied van zelfbeeld, identiteit en zingeving. Ook kan counselling ondersteunend zijn bij het omgaan met levensveranderende gebeurtenissen, bijvoorbeeld bij een burn-out, verlies van werk of bij een scheiding. Het is belangrijk om te benadrukken dat counselling geen vervanging is voor medische behandelingen bij psychische stoornissen of ernstige psychische problemen. In dat geval kan het belangrijk zijn om ook een arts of psychiater te raadplegen.

Uiteraard biedt counselling ook ondersteuning bij meerdere hulpvragen. Het profiel van een counsellor vertelt je in grote lijnen op welke gebieden hij/zij kan helpen. Klik hier op een counsellor bij jou in de buurt te zoeken. Wil je meer weten over andere therapievormen, dat kan hier. Of wellicht wil je meer weten over EMDR therapie.

CounsellingTherapie-Vergoed.nl

Elke vorm van therapie heeft andere voorwaarden wanneer het aankomt op mogelijke vergoeding. Meer informatie hierover kan je bespreken met jouw psycholoog, therapeut of counsellor. Ook op de website zorgwijzer kan je veel informatie vinden.